Ibu Bapa adalah Motivator -Dr Fadzilah Kamsah

 • Semua anak cemerlang atau berpotensi cemerlang terpulang kepada kedua ibu bapanya. Tiada komeng dikalangan anak-anak, buang fikiran itu jauh-jauh
 • “Jangan, diulangi luahkan/fikirkan/niat  kata-kata negatif seperti ‘anak saya memang nakal’ kerana itu menjadi doa. Cara kita mendidik dan berdoa itulah yang menjadikan anak kita hebat atau sebaliknya,”
 • 80 to 90% masalah anak berpunca daripada ibu dan ayah
 • “Satu ketika semasa saya mengendalikan kursus motivasi di sebuah sekolah, saya telah bertanya kepada seorang murid 11 tahun, ‘Kenapa hati kita kotor?’ Tuan-tuan tahu apa murid ini jawab? Katanya, ‘sebab kita bersangka buruk kepada Tuhan.’ Inilah jawapan daripada mulut seorang murid berumur 11 tahun. Dan memang betul, kalau kita asyik bersangka buruk dengan Tuhan, jiwa kata menjadi kotor dan kacau,”
 • Beliau turut mengingatkan para pelajar supaya mengucapkan empat perkara di dalam kelas iaitu ‘Terima kasih cikgu’, ‘Maafkan kami cikgu’, ‘Halalkan ilmu cikgu’ dan ‘Doakan kami cikgu.’ ‘Terima kasih cikgu’ selalu diucapkan tetapi tiga perkara lagi jarang diucapkan oleh murid-murid kepada guru.”Amalan kita mestilah selaras dengan ajaran Nabi Muhammad, antaranya yang muda menghormati yang muda manakala yang tua menyayangi yang muda.”
 • “Amalan kita mestilah selaras dengan ajaran Nabi Muhammad, antaranya yang muda menghormati yang muda manakala yang tua menyayangi yang muda.”
 • “Ingat, walaupun dalam jenaka, saya serius. Apa yang saya sampaikan ada asas-asasnya menurut sunnah,” katanya sambil memberitahu amaran Nabi bahawa ada seksaan bagi orang yang tidak betul cara membuang air kecilnya.
 • Bagi anak2 yg dah azalinya active or hyper-active, kurang (or jangan) pakaikan baju warna orange sebab warna ini boleh merangsang secara akifnya tindak tanduk anak (ie. akan lebih nakal), sentiasa bersemangat waja & exuberant.
 • Antara tips untuk dpt anak bijak/genius, ajar anak (atau baby) tidur mengiring ke kanan sebab jantung(yg terletak sebelah kiri) akan lebih “lapang”/”lega” dan mudah berdegup (perjalanan darah okay) and otak anak akan develop excellently.
 • “Apabila kita kejar dunia, dunia akan lari; tetapi
  apabila kita kejar akhirat, dunia akan mengejar kita”
 • Amalan lain yang wajar diikuti oleh ibu bapa ialah membacakan doa dan menghembuskan di kepala (ubun-ubun) anak-anak pada setiap hari terutama di atas sejadah selepas solat atau ketika anak-anak hendak mengulangkaji pelajaran di rumah. Amalan yang beliau kutip daripada Wak Sarip, seorang pesawah miskin di Tanjung Karang, Selangor sejak 20 tahun lalu itu, menurutnya, sangat membuahkan hasil.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s